Sjoukje Polet (student geneeskunde) doet onderzoek (november 2017)

Sjoukje Polet is student geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar Noordzeeziekte.

“Ik las een artikel over Noordzeeziekte. Wat me vooral aangreep, was het feit dat er geen onderzoek naar wordt gedaan omdat het zo zeldzaam is. Zonder kennis over deze ziekte komt een behandeling ook geen stap dichterbij. Dat vond ik schrijnend. Naar veelvoorkomende ziekten wordt veel onderzoek gedaan, maar deze ziekte is net zo erg en verdient ook onderzoek. Ik wilde graag helpen stuurde een mailtje naar Tom de Koning. Ik ben student en heb geen ervaring met labonderzoek, maar ik wilde hoe dan ook mijn steentje bijdragen. Hij nodigde me uit voor een gesprek om te kijken wat ik zou kunnen betekenen.”

Daar kwam uit dat je onderzoek zou kunnen doen. Hoe ziet dat onderzoek eruit?

“Ik verzamel via een uitgebreide vragenlijst informatie over de klachten van mensen met Noordzeeziekte en het verloop daarvan. Het is voor ouders en patiënten heel belangrijk om te weten met welke klachten ze te maken kunnen krijgen en hoe de ziekte zou kunnen verlopen.”

Wat levert je onderzoek op?

“Ik ben nog volop bezig, maar ik hoop dat de resultaten meer kennis opleveren. Omdat de ziekte zo zeldzaam is, weten artsen die vaak niet direct te herkennen. Wanneer artsen op de hoogte zijn van de klachten zullen ze mensen met soortgelijke symptomen sneller laten testen. En ik hoop natuurlijk dat het onderzoek nieuwe inzichten oplevert die, hoe klein misschien ook, uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren aan een behandeling.”

UMCG_Tom&Sjoukje_MG_8730